Kas teadsid, et õige köögiviljanuga säästad köögis palju aega? Sest õige tera tagab, et teie viilutamine on sujuv ja kiire ning teid ei takista kinni jäänud viilud või ebakorrapärased lõiked. Ja see kehtib nii tomatite peeneks viilutamisel kui ka kõvade juurviljade lõikamisel. Anname teile nõuandeid, kuidas viilutada ja kuubikuteks lõigata .köögiviljanoad (ja neid on palju), et saada ülevaade ja valida endale sobiv.
- Millise tera kuju valida?
Kui otsite tööriista lõikamiseks ja kärpimiseks, siis valige väike terava otsaga nuga. Kui te pigem nikerdate, siis vajate keskmise pikkusega sirge teraga nugamis tagab lõikamise ajal täiusliku kontakti lõikemattidega ja vähendab seega ebatäielike lõigete tekkimist. - Teras, roostevaba teras või muud materjalid?
Mõned köögiviljad ja puuviljad, eriti happelised, nagu tomatid või tsitrusviljad, võivad sisaldada happeid, mis aitavad kaasa korrosioonile ja tööriistade kiiremale tuhmumisele. Seepärast on need sellest seisukohast eelistatavad.noad stainless. Kui eelistate terasnuge, siis ärge unustage neid järjekindlalt hooldada. - Mis saab käepidemest?
See peaks olema eelkõige ergonoomiline, st see peaks hästi käele sobima ja ideaalis olema ka libisemiskindel. Mis puutub materjali, siis on igal materjalil omad plussid ja miinused - puit on esteetiline, kuid võib aja jooksul kulumismärke näidata, roostevaba teras on elegantne, vastupidav, kuid külm ja võib libiseda, ning komposiit- või plastkäepidemed on taskukohased, kuid mitte väga stiilsed.
Grantoni serv tuleb kasuks...
Kas teadsite, et köögiviljanugadel võib olla eriline viimistlus, mida nimetatakse granton-servaks? Need on väikesed süvendid teral, mis tekitavad õhutaskud, mis takistavad köögiviljatükkide kleepumist tera külge, kui te viilutate. Kuigi see on detail, võib see oluliselt kiirendada teie tööd ja suurendada tõhusust, sest te peate lõikamist harvemini peatama, et eemaldada kinni jäänud viilud.
Kvaliteetsed köögiviljanoad
Milliseid köögiviljanuge on olemas
Koorimisnuga
Tegemist on väiksema noaga, millel on sageli 7-10 cm pikkune kumer tera, mis hõlbustab koorimise eemaldamist ilma asjatu raiskamiseta. See sobib eriti hästi kartulite, suvikõrvitsate või õunte lõikamiseks.
Serva nuga
Tegemist on õhukese ja lühikese teraga (7-12 cm) noaga, mis on ideaalne väiksemate puu- ja köögiviljade täpseks töötlemiseks. See sobib ideaalselt detail- ja dekoratiivseteks töödeks.
Nuga tomatite jaoks
See on spetsiaalselt kohandatud selleks, et tungida tomatite kõva kooresse, kahjustamata nende pehmet viljaliha. Tera on tavaliselt 10-15 cm pikk ja õhuke, hammastega tera.
Nakiri
See on traditsiooniline Jaapani köögiviljanuga, mis paistab silma äärmise teravusega, võimaldades täpseid ja puhtaid lõikeid. Tera alumine serv on peaaegu või täiesti sirge, mis välistab ebatäielike lõikude tekkimise. Pika (16-18 cm) ja laia tera tõttu on lõigatud koostisosi lihtne kanda pannile või kaussi. Nakiri noad sobivad suurte köögiviljakoguste kiireks ja tõhusaks töötlemiseks ning tänu suuremale kaalule ka raskemate köögiviljade lõikamiseks. Sama eesmärki täidab ka mitmekülgsem köögi abimees, santoku nugamillega saab lõigata ka kala või kodulinde. Loe rohkem Jaapani nugade kohta.
Kokkade nuga
Kuna kokanuga on multifunktsionaalne abimees, mis saab hakkama enamiku köögitöödega, sobib see ka köögiviljade, eriti suurte ja kõvade köögiviljade, tavaliselt kõrvitsate, melonite jne lõikamiseks. Kokkaveitsid võivad olla väikesed (15 cm) või suured (kuni 30 cm), millel on kergelt kumer alumine serv, mis võimaldab lõikamisel sujuvat õõtsuvat liikumist. Tera otsa saab väikese osavusega kasutada peenemateks töödeks, kuid ei sobi oma üldise tugevuse tõttu täielikuks detailtööks. Uuri, kuidas valida ideaalne kokanuga teie vajadustele.
Julienne
Kuigi tegemist ei ole päris noaga, on see tööriist 100% köögiviljadest. Julienne on spetsiaalse teraga koorijal, mis võimaldab luua peeneid ja samas ühtlasi ühtlasi ka ribasid. Julienne'i koorija tera võib olla sile või hammastatud, sõltuvalt tooraine soovitud lõppkujust. Seda kasutatakse sageli kaunistuste loomiseks. Sama tähelepanu väärib ka .mandoliinidmillega saab luua kujundeid, mis kaunistavad iga roogi.
Kõige populaarsemad Jaapani noad meie klientide hinnangute järgi
Jakub Černý soovitab:
Kokkuvõttes võite kindlasti leida oma köögis aeg-ajalt kasutust kõigile eespool loetletud tööriistadele, kuid kui soovite vältida liiga suurt arsenali, piisab ühest väikesest (koorimis- või koorimisnuga) ja ühest suurest (nakiri/santoku või kokanuga) noast.
Materjalide võrdlus
Millest on valmistatud köögiviljanõel
Köögiviljanuge saab valmistada erinevatest materjalidest, millel kõigil on omad eelised ja puudused:
- Roostevaba teras - see on korrosioonikindel, vähese hooldusega ja kauakestev, kuid see on pehmem materjal ja võib vajada sagedasemat teritamist.
- Süsinikteras - see on väga terav ja seda on lihtne teritada, kuid see on altim rooste ja plekkide tekkele, seega nõuab veidi rohkem hoolt.
- Keraamika - on kerge, väga terav ja väga vastupidav korrosioonile, kuid samas on see ka habras ja seetõttu tundlikum kahjustustele. Lisaks on seda raske kodustes tingimustes teritada.
- Damaskuse teras - on kuulus oma atraktiivse disaini ja suure kõvaduse poolest, mis on tihedalt seotud selle kuulsa teravusega. Teisest küljest on see kallim materjal, mis on altid korrosioonile ja nõuab seetõttu mõningast hoolt.
Nagu terad, võivad ka köögiviljanugade käepidemed olla valmistatud erinevatest materjalidest, millel on omad plussid ja miinused:
- Puit - on väga esteetiline, meeldiva puudutusega ja sobib tavaliselt hästi kätte, kuid samas tuleb arvestada, et see nõuab mõningast hooldust ja mõne aja pärast võib see näidata kulumise märke.
- Metall - tavaliselt roostevaba teras või titaan, mis on väga vastupidavad ja visuaalselt ajatuid materjale, mida on lihtne hooldada. Siiski võivad need olla külmad, rasked ja, kui need ei ole tekstuuritud või kui need saavad märjaks või rasvaseks, libedad.
- Komposiit - (näiteks Micarta) on valmistatud kangast, paberit, klaaskiudu ja vaiku sisaldavatest kihtidest, mis muudab selle väga vastupidavaks ja tugevaks materjaliks, mis on ka meeldiva puudutusega. Tootmisprotsess on aga töömahukas ja seetõttu on materjal üsna kallis.
- Plastist - talub kergesti niiskust, ei vaja suurt hooldust ja ei maksa teile raha. Siiski ei pruugi see väga stiilne välja näha.
Populaarsed köögiviljakoorijad
Köögiviljanugade hooldamine ei ole nõudlik, kuid nende pikaealisuse ja teravuse säilitamine on hädavajalik:
- Kätepesu: Peske noad alati käsitsi sooja vee ja pehme pesuvahendiga. Vältige pesemist nõudepesumasinas, mis võib tera ja käepideme kahjustada, ning vältige abrasiivseid vahendeid ja karedaid käsnaid.
- Kohene kuivatamine:
Neo pesemise järel kuivatage see kohe pehme abil.riie. See hoiab ära korrosiooni. - Regulaarne lihvimine: Teraage noad regulaarselt. Igapäevasel kasutamisel umbes 1x kuus, harvemal kasutamisel iga 3-6 kuu tagant. Kasutage teritamiseks alati .lihvkivid või lihvijadmis sobivad noa konkreetse tüübi ja materjali jaoks. Laske oma noad kord aastas professionaalselt teritada.
- Nõuetekohane ladustamine: Hoidke noad spetsiaalsesse ruumi.plokid, magnetilised rööpad, kaitsevahendid või sahtlite korraldajad, et vältida kulumist või kahjustusi. Ärge kunagi hoidke noad lahtiselt köögisahtlis.
- Kasutades lõikelauda: Lõikamiseks kasutage ainult puidust või plastist lõikelauad. Muud materjalid võivad tera kahjustada või tuhmida.
Meie klientide arvates kõige populaarsemad terituskivid ja teritajad
Parimad köögiviljanugade tootjad
Kui otsite täiesti funktsionaalset ja samal ajal kõrgelt disainitud eset, mis kehtib eriti Nakiri nugade kohta, siis usaldage neid .Dellinger või Miyabi.
Teised tootjad, kes on pikka aega nautinud populaarsust amatöör- ja professionaalsete kokkade seas, on Victorinox, Zwilling või WMF.