Jaapani noad - täielik juhend

Toome teile põhjaliku juhendi Jaapani nugade kohta - tööriistad, milles on ühendatud täpsus, teravus, käsitöö ja laitmatu disain. Anname teile nõu, kuidas nende ümber orienteeruda, kuidas valida õige ja kuidas seda hooldada, et see säilitaks oma kvaliteedi võimalikult kaua.

Výroba japonských nožů
Kuidas Jaapani noad valmistatakse

Käsitsi tootmine

Traditsioonilised Jaapani noad valmistatakse käsitsi sepistades. Tänu korduvale kuumutamisele ja vasaraga vormimisele omandab teras tihedama struktuuri ja sellega koos erakordse tugevuse. See protsess tagab kauakestva tera teravuse ja originaalsed jooned, muutes kvaliteetsed Jaapani noad tõelisteks köögi kalliskivideks.

Masinatootmine

Kulutõhusamad ja siiski kvaliteetsed on noad masinate poolt sepistatud. Kas täielikult (Machine-Forging), kui noa valmistamiseks kasutatakse uusimaid sepatehnoloogiad, või osaliselt (Semi-Hand-Forging), kui masintootmine on kombineeritud käsitsi tootmisega.

Pressing

Erandkorras esinevad ka Jaapani pressitud noad. Sellised tööriistad on tavaliselt taskukohased, kuid tuleb arvestada, et nende terad ei ole tootmisprotsessi tõttu nii tugevad, mistõttu nad ei ole kunagi nii teravad ja vajavad sagedasemat teritamist.

Tasakaalustamine

Jaapani nuge iseloomustab ka nende täpne tasakaal. Seda on võimalik ära tunda selle järgi, et noa tasakaalupunkt langeb tera ja käepideme kokkupuutepunkti. Praktikas tähendab see, et nuga on lihtne käsitseda ja lõikamine ei nõua liigset pingutust.

Jaapani noad


Jaapani nugade tüübid

Image
Gyuto

Gyuto on mitmekülgne kokanuga, mis sarnaneb Euroopa kokanuga, kuid on kergem ja teravam, võimaldades peenemat ja täpsemat lõikamist.

Tänu oma õhukesele ja kergelt kumerale terale sobib see suurepäraselt väga peenteks ja täpseteks lõiketöödeks. See sobib eriti hästi liha, kala ja vähem sitkete köögiviljade lõikamiseks, kuid saab hakkama ka peenematel töödel, nagu fileerimine või maitsetaimede tükeldamine.


Gyuto noad

Image
Santoku

Santoku, mis tähendab tõlkes "kolm voorust" või "kolm oskust", on mitmekülgne tööriist, mis sobib ideaalselt algajale kokale või neile, kes saavad köögis hakkama ühe suure noaga.

Sellel on lai, peaaegu lame tera, millel on sirge või kergelt kumer serv, tänu millele võimaldab see lõigata, tükeldada ja tükeldada mitmesuguseid tooraineid (välja arvatud ehk luud - mille jaoks sobib palju paremini Euroopa ).kokandusnuga).

Teine santoku noa eelis on tera erakordne laius, mida saab kasutada hakitud koostisosade kandmiseks.

Santoku nugade kohta rohkem


Santoku noad

Meie nõuanne
Loe ka
->
kucharsky nuz
Santoku või kokkade nuga
Anname teile nõu, kuidas koka- ja sanotku-nugade vahel orienteeruda, mida nende valikul silmas pidada, mille suhtes tähelepanu pöörata ja miks tasub investeerida.
Image
Nakiri

Nakiri on spetsiaalselt köögiviljade lõikamiseks välja töötatud nuga. Tänu oma ristkülikukujulisele terale, mille alumine serv on sirge, tagab see, et lõikamisel puudutab kogu tera lõikelauda, välistades ebatäielikud lõiked.

Tugeva tera abil on lihtne peenestatud köögivilju pannile või kaussi üle kanda. Nakiri nugade suurem kaal lihtsustab kõvade köögiviljade lõikamist.


Nakiri noad

Image
Yanagiba

Yanagiba on Jaapani kulinaarse traditsiooni sümbol, kuna see on spetsiaalselt sushi ja sashimi valmistamiseks või kala õhukesteks viiludeks lõikamiseks mõeldud nuga, ilma liha tekstuuri rikkumata.

See võimaldab tänu oma pikale, kitsale ja ühe teraga terale sujuvat lõikamist ühe liigutusega.

Jaapani noad
Image
Kiritsuke

Kiritsuke on pika ja kitsa teraga nuga, millel on iseloomulik koonerdatud ots, mis meenutab tikrit. See kuju sobib ideaalselt nii peeneks ja täpseks lõikamiseks kui ka keerulisemate toiduvalmistamise tehnikate jaoks.

Kiritsuket peetakse kogenud kokkade noaks, sest selle kasutamine nõuab teatavat oskust. Siiski saab seda kasutada nii kala ja liha lõikamiseks kui ka köögiviljade valmistamiseks, mistõttu on see köögis väga mitmekülgne tööriist.


Kiritsuke noad

čepel japonského nožeJaapani noaterad

Jaapani nugade terade valmistamiseks kasutatakse erinevat tüüpi terast:

  • Parim neist on Damaskuseteras. See on madala ja kõrge süsinikusisaldusega terase segu, mis on äärmiselt tugev, nii et see võib jääda teravaks pikaks ajaks, samal ajal on see korrosioonikindel ja erakordse disainiga.
  • Ka paistab silma teravuse ja tugevusega.süsinikterasestSiiski on see korrosioonile vastuvõtlikum, mistõttu tuleb arvestada regulaarse hooldusega.
  • Jaapani nugade peamine eelis on .roostevaba teras on nende taskukohasus ja ka asjaolu, et nad ei roosteta. Roostevabast terasest tera ei ole aga nii tugev, mistõttu see tuhmub kiiremini ja vajab sagedamini teritamist.

rukojeť japonského nožeJaapani noa käepidemed

Tüüpilisel Jaapani noal on puidust käepide. Tänapäeval on siiski saadaval ka metall- või komposiitkäepidemetega noad. Igal materjalil on omad plussid ja miinused:

  • Puit on stiilne ja meeldiv, kuid aastate jooksul võib see näidata kulumise märke ja vajab ka hooldust, et vältida kuivamist.
  • Metall näeb välja maitsekas ja professionaalne, kuid võib olla libe, eriti kui see märjaks või määrdunuks.
  • Komposiit on praktiline, pika elueaga, kuid tavaliselt ei too kööki nii palju elegantsi.
Jak brousit japonský nůž

Kui tihti teritada jaapani nuga

Teritamise sagedus sõltub sellest, kui tihti te noad kasutate:
  • Kui töötate nendega iga päev, teritage neid iga 1-2 nädala tagant.
  • Kui kasutate neid vaid paar korda nädalas või isegi harvemini, piisab, kui teritate neid kord kuus.
  • Professionaalsel kasutamisel on soovitatav teritada vähemalt iga kahe päeva tagant.
  • Pidage meeles, et vähemalt kord aastas on vaja lasta oma noad professionaalselt teritada.
Saed ja lihvijad

Kuidas puhastada Jaapani noad

Vältige pesemist nõudepesumasinas. Kuum vesi ja tablettide lahustid võivad järk-järgult erodeerida tera ja käepideme struktuuri, põhjustades enneaegset kulumist. Seetõttu peske nuga pärast kasutamist pehme käsnaga ja maheda pesuvahendiga ning kuivatage see seejärel põhjalikult.pehme lapiga.

Kus hoida Jaapani noad

Säilitage noad plokkides, riiulitel, rööbastel või .kaitsvad varrukad. Kui neid hoitakse lahtiselt köögisahtlis koos teiste tööriistadega, võivad need kahjustada ja tuhmuda.

Meie nõuanne
Loe ka
->
pece o noze
Kuidas hoolitseda kööginugade eest
Lisateave nugade õige pesemise, ladustamise ja teritamise kohta.


Parimad Jaapani noad klientide hinnangute järgi

Značky japonských nožů

Jaapani noamargid

Üks kõige ihaldusväärsemaid Jaapani nugade tootjaid on MIYABI. Kaubamärk, mis ühendab traditsioonid kaasaegse tehnikaga ja suudab toota kõrgeima kvaliteediga noad. See järgib Seki linna käsitööoskust, mis on kuulus samuraimõõkade tootmise poolest. See kasutab oma nugade valmistamiseks kõrgeima kvaliteediga damaskus- ja süsinikterast. Lisaks sellele läbib iga nuga piinliku käsitsi sepistamise ja teritamise protsessi, mis hõlmab kuni 100 etappi ja võtab tavaliselt mitu nädalat aega. MIYABI noad ei ole mitte ainult tööriistad täpseks ja tõhusaks toiduvalmistamiseks, vaid ka kunstiteosed, mis peegeldavad Jaapani kultuuri ja traditsioone.

Muud populaarsed tootjad on Dellinger,Sepistatud või Yaxell.

KKK
Kõige sagedamini esitatud küsimus
Millised on peamised erinevused Jaapani ja Euroopa kööginugade vahel?
Jaapani noad on valmistatud kõvemast terasest, kergemad ja eelkõige teravamad. Kuid kõvem materjal muudab need ka hapramaks, mistõttu sobivad need paremini õrnemateks töödeks, näiteks kala või pehmemate köögiviljade lõikamiseks.
Kui tihti ma peaksin oma jaapani nuga teritama?
Teritamise sagedus sõltub sellest, kui tihti te nuga kasutate. Üldiselt soovitatakse jaapani noad teritada kodus vähemalt kord kahe nädala jooksul ja professionaalselt kord aastas. Kontrollige tera siiski regulaarselt ja usaldage nuga professionaalile, kui leiate selles mingeid ebakorrapärasusi.
Millised on parimad meetodid jaapani nugade puhastamiseks?
Jaapani nuga tuleb kohe pärast kasutamist käsitsi puhastada sooja vee ja pehme pesuvahendiga. Seejärel on oluline, et nuga kuivatataks põhjalikult pehme lapiga.
Kas jaapani noad võib pesta nõudepesumasinas?
Jaapani nugade pesemine nõudepesumasinas ei ole soovitatav. Agressiivsed puhastusvahendid ja kõrged temperatuurid võivad tera ja käepideme kahjustada.
Milline on erinevus damaskiitterase ja muude terasetüüpide vahel?
Damaskuseteras ühendab endas erinevate teraste omadusi, mis muudab selle erakordselt tugevaks ja teravaks. Lisaks on sellel ka eriline disain. Süsinikteras pakub äärmuslikku teravust, kuid nõuab rohkem hooldust. Roostevaba teras on ökonoomne valik.
Kuidas jaapani noad õigesti hoiustada?
Jaapani noad tuleks salvestada .plokid, stendid, magnetilised paneelid või kaitsvad varrukadet vältida tera kahjustusi ja tagada ohutus.
Miks on jaapani noad sageli kallimad kui teised kööginugad?
Jaapani noad on kvaliteedi ja täpsuse sünonüümid, mis on valmistatud kõrgekvaliteedilistest materjalidest ja hoolikalt (tavaliselt käsitsi) valmistatud. Nad on väga vastupidavad, mistõttu on need arukas investeering, mis kestab sageli terve elu.
Millise Jaapani noa peaksin ma kõigepealt hankima?
Algajaile sobib kõige paremini abivahend .santoku või gyuto. Need noad on mitmekülgsed ja sobivad paljudeks köögitöödeks.
Kuidas ma tean, kas mu jaapani nuga on igav?
Tümpsunud noa tunneb ära selle järgi, et lõiked ei ole sujuvad ja lõikamisel tuleb rohkem survet avaldada. Kui nuga libiseb toidu pinnal või kui sellega on raske teha täpseid lõikeid, on aeg teritada.
Kuidas hoolitseda jaapani nugade käepideme eest?
Jaapani nugade käepidemeid, eriti kui need on valmistatud puidust, tuleks regulaarselt töödelda mineraalõliga, et vältida nende kuivamist ja pragunemist. Vältige pikaajalist vees leotamist.