Lõikelauad UBRD
Lõikelaud – üks köögi põhitarvikutest
Mis eesmärki täidab lõikelaud?
Lõikelaud on üks põhilisi köögiriistu, mida kasutatakse ohutu pinnana toidu lõikamiseks, tükeldamiseks või viilutamiseks. Seda kasutatakse ka viilutatud toidu pliidiplaadilt potti või kaussi tõstmiseks ning vahel ka suupistete serveerimisel. (lugegemeie täielikku ostujuhendit, et näha, millised on 10 enimkasutatavat köögitarvikut, millesse tasub investeerida).
Millist tüüpi materjale lõikelaudade valmistamiseks kasutatakse?
Puit ja plast on kõige levinumad materjalid lõikelaudade valmistamisel. Mõnikord võite kohata ka klaasist lõikelaudu, mida on küll lihtne puhastada, kuid pole siiski teie noaterade jaoks ohutud.
Liiga abrasiivne pind võib noatera kergesti nüriks muuta. Korralike lõikelaudade materjali puhul on olulised pehmed, hügieenilised ja mitteabrasiivsed omadused, kuid samas ei tohiks need olla väga õrnad ja purunevad.
- Puit
Puidust lõikelaudadel on plastist lõikelaudade ees tohutud eelised. Need on iseparanevad, mis teevad neist kauakestvad köögitarvikud. Lisaks on puit ja eriti veel lehtpuit (nagu vaher või akaatsia) peenekiulised ning nende kiudude kapillaaride toime imab vedelikku sisse, püüdes kinni bakterid, mis omakorda pärast puhastamist ja kuivamist hävivad. Materjali antiseptiliste omaduste tõttu kasutatakse puitu ka juustuvaagnate valmistamisel.
- Bambus
Bambus – kuigi tehniliselt muru, on sellel puiduga võrreldes palju ühiseid omadusi, see on tugev, vastupidav ja antimikroobne. Bambusest lõikelaudadel on looduslikud antimikroobsed omadused, mis tapavad baktereid, isegi neid, mis tungivad läbi pinna. Nii et kui teile meeldib bambusest lõikelaudade välimus, võite neid kindlasti proovida.
- Plastik
Vastupidiselt puidule, on plastist lõikelaudasid võimalik pesta abrasiivsemate puhastusvahenditega või nõudepesumasinas, ilma et see kahjustaks nende pinda või laseks pesuainetel alles jääda ja seejärel toitu sattuda.
Enamik kõrge tihedusega kvaliteetseid polüetüleenplastist lõikelaudu on ka teie nugade jaoks ohutud, kuigi neid ei tohiks kasutada koos sakilise noaga, kuna see võib toote eluiga oluliselt lühendada.
Millega peaksite lõikelauda valides arvestama?
Lõikelaudu valides pidage meeles, et vajate rohkem kui ühte lõikelauda. Ideaalis peaks teil olema eraldi lõikelaud liha, kala, leiva ja köögiviljade jaoks. Toote valimisel võtke arvesse järgmist:
- kas lõikelaud on teie nugade jaoks ohutu
- kas sellel on antibakteriaalsed omadused
- kas see on nõudepesumasinas pestav
- kui kaua see kestab?
- kas saate kasutada lõikelaua mõlemat poolt?
- kas sellel on alus / kas saate seda riputada?
- kas sellel on mingeid erilisi funktsioone, mis võiksid olla kasulikud (kõrgendatud servad, käepidemetega servad kindla haarde tagamiseks, äravoolusoon)
- kas see on kokkupandav
Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia ja Blomus on vaid mõned meie Kulinas pakutavatest kaubamärkidest. Neil on saadaval erinevates värvides, suurustes ja stiilides lõikelaudu ning te saate kindlasti neid oma köögi stiiliga sobitada.
Kulinas pakume ka juustu- ja tapade serveerimisaluseid.